Blíží se konec rozhodčích doložek ve smlouvách o spotřebitelském úvěru?

10.1.2016

Nezařazené

Comments Off on Blíží se konec rozhodčích doložek ve smlouvách o spotřebitelském úvěru?


Ze smluv o spotřebitelském úvěru by měly zmizet rozhodčí doložky. Sněmovně to doporučil sněmovní výbor, který projednával návrh zákona o spotřebitelském úvěru. Navržená změna by měla být ku prospěchu spotřebitele, protože rozhodčí doložky jsou dle mnohých názorů z řad odborníků stále některými prodejci zneužívány. Je nutno podotknout, že rozhodčí doložky ve smlouvách o spotřebitelském úvěru prošly změnou již před 5 lety. Tehdy vznikla prodejcům povinnost rozhodčí doložku sjednávat na samostatné listině, což mělo zabránit „schování“ rozhodčí doložky v mnohostránkové smlouvě či obchodních podmínkách. Ani tato změna však dle předkladatelů současného návrhu nebyla dostačující.

Dalším důvodem navrhované změny údajně je, že se v praxi často stává, že poskytovatel úvěru sestavuje smlouvu a konkrétního rozhodce do ní přímo stanoví. To často způsobuje pochybnosti o nestrannosti takového rozhodce.

Pokud dojde k zákazu rozhodčích doložek ve smlouvách o spotřebitelském úvěru, znamenalo by to, že všechny spotřebitelské spory ze smluv o úvěry by nadále mohly řešit jen soudy.

Návrh zákona však počítá i s dalšími změnami týkajícími se spotřebitelských úvěrů. Jednou z nich je omezení smluvní pokuty ze 70 procent na 50 procent dlužné částky, nejvýše však částku 200 000 Kč. Další z navrhovaných změn se týká samotného poskytnutí úvěru. Poskytovatel bude muset důkladně prověřit spotřebitelovu schopnost úvěr splácet. Pokud se tak nestane, bude smlouva o úvěru stižena neplatností a spotřebitel nebude povinen platit žádný úrok a již zaplacené úroky dostane zpět. Takto široce pojatá ochrana spotřebitele na úkor smluvní svobody je samozřejmě předmětem kritiky z různých míst. Ať již jde o poskytovatele úvěrů či liberálněji smýšlející politiky a ekonomy.

Návrh zákona zatím nenaráží na významnější překážky a poslanci by o něm definitivně měli rozhodnout do léta tohoto roku.


Kontakty:

Pobočka ČELÁKOVICE
Na požárech 1709
25088 ČELÁKOVICE
advokatni.kancelar @ tajbr.cz
+ 420 737 328 278

Pobočka PRAHA
Na poříčí 3a
110 00 PRAHA 1
advokatni.kancelar @ tajbr.cz
+ 420 737 328 278